Vaput

Vaput on jyväskyläläinen harrastajakuoro, jossa 34 eri-ikäistä laulavaista naista nauttii yhdessä laulamisesta ja itsensä kehittämisestä laulajana. Erityisesti Vaput tunnetaan jyväskyläläisen ja keskisuomalaisen kuoromusiikin edistämisestä ja esittämisestä. Kuoroa johtaa musiikkipedagogi Ulla Kotamäki.

Vappujen ohjelmisto on laaja ja monipuolinen. Perinteisen naiskuoromusiikin lisäksi ohjelmistoon kuuluu viihteellisempiä ja modernimpia kuorokappaleita. Yhtä lailla kuoron sydän sykkii kauniille hengellisille sävellyksille. Kuoro ottaa rohkeasti vastaan uusia haasteita, joten ohjelmisto uudistuu säännöllisesti.

Vaput esiintyy vuoden aikana aktiivisesti. Vuoden kohokohta on luonnollisestikin perinteinen vapunpäivän Vappukonsertti.

Vaput Jyväskylän kaupunginkirkossa.
Vaput Jyväskylän kaupunginkirkossa.
Vappuja eri vuosikymmenten kuoroasuissa.
Vappuja eri vuosikymmenten kuoroasuissa.

Knoppitietoa Vapuista

  • Vuodesta 1910 lähtien kuorossa on laulanut noin 600 laulajaa, tällä hetkellä 34.
  • 11 kuoronjohtajaa, joista pitkäaikaisin on nykyinen johtaja Ulla Kotamäki - 26 vuotta!
  • Kuoron taustalla toimii aktiivinen Vaput ry puheenjohtajanaan Hilkka Heikkilä.
  • Vaput on Suomen Naiskuoroliiton (SNKL) perustajajäsen (1945).
  • 1950-luvulla järjestettiin ensimmäiset vapun täytekakkukahvikonsertit - perinne, joka jatkuu edelleen.
  • Vaput on kolminkertainen SNKL:n Vuoden kuoro.
  • Vapuilla on toiseksi eniten SNKL:n laulumerkkisuorituksia: 143 hopeakelloa, 66 suorittajaa (joista 18 laulaa Vapuissa tällä hetkellä).
  • Konsertti- ja kilpailumatkoja Suomessa ja Euroopassa
  • Vuonna 2025 kuoro täyttää 115 vuotta! Vaput on vanhin yhä aktiivinen suomenkielinen naiskuoro. 

Vappuja voit seurata sekä Facebookissa että Instagramissa @vaputlaulaa

Kuoronjohtaja Ulla Kotamäki

Ulla Kotamäki
Ulla Kotamäki
Vaput Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kesällä 2023. Kuva: Hannu Kovanen
Vaput Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kesällä 2023. Kuva: Hannu Kovanen

Ulla Kotamäki valmistui musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2000 pääaineenaan käyrätorvi. Hän opettaa Ala-Keiteleen musiikkiopistossa käyrätorven soittoa ja musiikin hahmotusaineita sekä johtaa kuoroja.

Kotamäen kuoroperheestä löytyy tällä hetkellä kuusi kuoroa: Laukaassa laulavat lapsikuoro Sirkuttajat ja nuorisokuoro Amoroso, Äänekoskella lapsikuoro Visertäjät ja nuorisokuoro K-12, ja Jyväskylässä on Vappujen lisäksi johdettavana Kannelkuoro, jossa laulaa eläkeikäisiä naisia, mm. entisiä Vappuja.


Ulla Kotamäki itse on jyväskyläläisten lapsi- ja nuorisokuorojen kasvatti. Hän ihaili jo ala-asteella nykyisten kollegojen työskentelyä ja haaveili samalla omasta kuorosta. "Niin ne toiveet vaan toteutuvat, ja monenkertaisina!". Vappujen johtajaksi Ulla Kotamäki tuli 1998.

Kotamäki asuu Hirvaskankaalla Koivistonkylässä. Vapaa-ajalla hänet löytää usein metsästä ja kuvaamassa luontoa. Sydäntä lähellä oleva harrastus on myös itämainen tanssi.

Vappujen historiaa

Vaput Alli Hannikaisen kanssa ensikonsertin jälkeen otetussa valokuvassa vuonna 1916. Kuva: Vappujen arkisto
Vaput Alli Hannikaisen kanssa ensikonsertin jälkeen otetussa valokuvassa vuonna 1916. Kuva: Vappujen arkisto

Vappujen juuret vuodessa 1906

Jo yli 110-vuotias Vaput on vanhin yhä aktiivinen suomenkielinen naiskuoro. Vappujen juuret ulottuvat vuoteen 1906, jolloin pieni mutta innokas joukko jyväskyläläisiä naisia alkoi laulaa yhdessä. Kuoroa johti laulunopettaja Alli Hannikainen. Useimmiten kuorolaiset kokoontuivatkin Hannikaisten musiikkiperheen kotona. Yleisölle pieni Kotikuoro esiintyi aina vappuaamuna Harjun silloisella näkötornipaviljongilla, ja koska valmista suomenkielistä naiskuoromusiikkia ei juuri ollut, Allin aviomies Pekka Juhani Hannikainen kirjoitti sitä vaimonsa kuorolle.

Vappujen tarina sai alkunsa virallisesti vuonna 1910, kun kotikuorolaiset halusivat vakiinnuttaa toimintaansa ja kuoro sai nimen Vaput. Vaput pitivät ensikonserttinsa 30.4.1916 Jyväskylän Seminaarin juhlasalissa. Siitä lähtien vuosittainen alkoi myös vuosittainen vappukonserttien perinne, joka on jatkunut tähän päivään.

Vappujen pienryhmät

Lauluyhtye Tuulantei

Tuulantei on vuonna 2007 perustettu 12 aktiivisen laulajan pienyhtye. Yhtye harjoittelee Vappujen viikottaisten kuoroharjoitusten lisäksi omaa ohjelmistoa joka toinen viikko.


Tuulantein ohjelmisto on monipuolinen ja laaja - ja uusiutuu jatkuvasti. Perinteisten kansanlaulujen, suomen- ja englanninkielisten iskelmien ja joululaulujen lisäksi ohjelmistoon otetaan rohkeasti uusia sävellyksiä mm. Naiskuoroliitolta ja Sulasolilta.

Tuulanteissa pirskahtelee laulun ilo ja riemu, mikä välittyy keikoilla yleisöön asti. Yhtye harjoittelee tavoitteellisesti, ottaa säännöllisesti treenattavaksi uusia kappaleita ja esiintyy erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa ympäri vuoden.

Lauluyhtyettä johtaa Hilkka Heikkilä.

Seuraa meitä Facebookissa.

Tilaa meidät keikalle ottamalla yhteyttä Hilkkaan heikkilahilkka (at) gmail.com.

Kuva: Viljami Kotamäki
Kuva: Viljami Kotamäki

HATS-kvartetti

HATS on vuonna 2017 perustettu neljän naisen lauluyhtye. Kvartetti sai alkunsa esiintymisestä Rauman naiskuoropäivien yhtyelaulukatselmuksessa. Kvartetin nimi muodostuu laulajien eli Hilkan, Anna-Marin, Terhin ja Sirkun etunimien alkukirjaimista.

Hilkka, Anna-Mari, Terhi ja Sirkku
Hilkka, Anna-Mari, Terhi ja Sirkku
HATS laulun lumoissa Tuulantein konsertissa 21.1.2024. Kuva: Tuula Määttä
HATS laulun lumoissa Tuulantein konsertissa 21.1.2024. Kuva: Tuula Määttä